Hård- och mjukvaruinköp


Ibland är det svårt att veta exakt vilken dator och programvara du behöver för specifika projekt, för ditt företag eller för privat bruk.

Det är inte som många som vet vilken typ av mjukvaror som kräver vilka typer av hårdvaror. Eftersom vi jobbar dagligen med dessa inköp rekommenderar vi att ni diskuterar med oss innan ni gör ett inköp. Att anlita hjälp gör att du undviker fel köp och du slipper därmed kasta pengarna i sjön. Kapaciteten ska vara tillräcklig och vi rekommenderar alltid produkter i en prisklass som passar din budget. Behöver du även hjälp med installation, backup och löpande support ordnar vi detta. Välj ett IT-konsultföretag som har bred kompetens och där konsulterna själva har intresse av den genre som du är intresserad av. Köper du hårdvaror från oss står vi faktiskt bakom garantin och ser till att du får support ifall det skulle hända något med dina hårdvaror.

Det finns många uttryck inom dator- och IT som kan vara förvirrande. Skillnaden mellan hård- och mjukvara är ett exempel. Ordet hårdvara kommer från engelskans hardware som direkt översatt blir järnvaror. Det är fysiska delar som en hårddisk, en skärm, en processor men även kablar och möss brukar räknas in som hårdvaror. Ett annat ord som ibland används är maskinvaror.

Mjukvaror kallas också för programvaror. Det är egentligen ett bättre ordval eftersom det beskriver innebörden på ett mer korrekt och enkelt sätt. På engelska heter denna software och det handlar om datorprogram. Programmen programmeras för att kunna utföra en bestämd uppgift. Programvaror kan delas in i de tre underkategorierna plattform, tillämpningsprogram och egna program. När du väljer plattform gör du samtidigt ett val av datorns infrastruktur. I detta skede bestämmer du exempelvis operativsystem och drivrutiner. De utgör en länk till tillämpningsprogram som e-postklienter, ordbehandlare och spel. Appar eller applikationer är en typ av tillämpningsprogram. Som du hör på orden egna program handlar det om ditt eget skapande. Exempelvis skript och kalkylmallar som du själv har programmerat.

 

VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

Välj valfritt vilka tjänster du eventuellt är intresserad av så kontaktar vi dig och berättar mer.

Skriv in dina uppgifter här så kontaktar vi dig så snart vi kan.

EnglishSwedish